Arme_kvinder

De elsker, de bedrages, de svigtes, de bliver vanvittige, de dør.


Arme kvinder.

Gaetano Donizetti 1797 - 1848 var en produktiv herre. Han skrev 62 operaer, hvoraf de mest kendte er:


Anna Boleyn (først bliver hun vanvittig, derefter halshugget)
Elskovsdrikken (ender godt, de unge får hinanden)
Lucrezia Borgia (først bliver hun vanvittig, så dør hun)
Regimentets datter (skæg og ballade, de rigtige får hinanden)
Don Pasquale (intrigant morsom. Ingen dør, mange narres)
Lucia di Lammermoore (meget skrækkelig)


Stakkels Lucia er i sin broders vold i 600 tallets Skotland. Kvinderne er handelsvare mellem slægterne.
Lucias mor er død, faderen hører vi intet til, broderen Enrico er både hendes beskytter og vogter. Desværre skylder han penge til en magtfuld bande, hvis overhoved er Arturo. Dersom søster bliver gift med Arturo, får Enrico både ro i lejren, klaret sin gæld, og tilmed status. Problemet er, at Lucia afskyr Arturo, og elsker Edgardo, som Enrico og Arturo hader.
De elskende mødes hemmeligt ved Lucias mors grav, hvor Edgardo fortæller, at han må rejse på ubestemt tid, men først vil han sikre sig Lucias evige kærlighed. Han falder på knæ og frir, men af angst for sin bror, bønfalder hun ham om at lade være. Broderens hævn vil ramme ham. Edgardo siger, at kun hans kærlighed til Lucia forhindrer ham i at myrde broren, der slog hans far ihjel.
Mens han er borte, skjuler broren alle de kærlighedsbreve, Edgardo sender til hende og siger, hun er blevet svigtet og at Edgardo nu er sammen med en anden kvinde. Brylluppet med Enrico skal gennemføres. Lucia søger råd hos præsten Raimondo, der pålægger hende at gøre, hvad hendes bror forlanger. Ingen trøst at hente hos kirken.
Arturo tvinger sin søster i den hvide brudekjole og får hende i lyntempo smedet sammen med Enrico og alle jubler, indtil Edgardo rasende bryder ind og anklager Lucia for at have svigtet deres kærlighed.
Han bliver smidt ud, bryllupsfesten fortsætter, brud og brudgom skal i brudeseng, men bruden vender tilbage til selskabet med kniv i hånd og blodplettet kjole. Hun har dræbt Enrico, og efter en meget lang arie på over 20 minutter, den såkaldte vanvidsscene, skærer hun pulsåren over og dør.
Edgardo vener tilbage, nu vil han heller ikke leve mere. De ses i himlen synger han, han bestiger en stol, lægger den løkke, der har hængt parat til ham, om halsen, synger addio, og sparker stolen væk.


Det er svært ikke at trække på smilebåndet, når man læser både denne og andre librettoer. Hvordan kan vi dog tage så meget melodrama alvorligt? Det kan vi faktisk, hvis sangere og musik er overbevisende.