Jeg afholder foredrag i folkeoplysnings regi, ligesom jeg holder foredrag på biblioteker, højskoler, i foreninger og i sognegårde.

Book et foredrag på artebooking.dk


Titlerne på nogle af disse foredrag er:

Historisk og musikalsk foredrag om Richard Tauber
Navnet Tauber holdes stadig levende, om end det snart er 70 år siden, han døde. Historien om ham er fortalt mange gange på verdenssprogene, nu fortælles den også på dansk i bogen: Fra kulissebarn til verdensstjerne. Han levede fra 1891 til 1948, han oplevede to verdenskrige, nazisterne fordrev ham først fra Tysk-
land, så fra Østrig, så fra alle de lande, der var under Hitlers herredømme. Han sang videre i USA, og han endte som stats-
borger i England. Hans brøde var - selvfølgelig - at han var jøde.
Hans musikalske indflydelse var enorm, og selv i dag må enhver tenor, der synger Lehárs operetter, der næsten alle var skrevet til Tauber, forholde sig til den måde, de blev sunget på. Dein ist mein ganzes Herz blev hans signatursang, og hans Mozart tolkninger står stadig som forbillede for nutidige sangere. Krig, Kunst og kærlighed var Richard Taubers liv


Mit hjem, min tid.
Et musikalsk tilbageblik på min opvækst i Tórshavn, hvor der en dag i 1946 ankom en stor pakke med grammofonplader til min far. Pladerne var med den østrigske tenor, Richard Tauber (1891-1948). Tauber forbinder mig ikke blot til barndommens og ungdommens tid, men også til tiden anno dazumal, til Wien du Stadt meiner Träume, til Léhars Dein ist mein ganzes Herz, sunget af Taubers uforlignelige stemme.
Mit foredrag er en rejse tilbage. Tilbage til Hitlers 3. rige, hvor Tauber efter Østrigs Anschluss i 1938 i sidste øjeblik reddede sig til England. Som halvjøde var han unerwünscht. Tilbage til efterkrigstiden, hvis første 10 år blev tilbragt på Færøerne sammen med min familie.


Livets veje og omveje. De modne års tilbageblik
Hvad pegede på, at jeg i en alder af 60 år skulle debutere som forfatter? Nu hvor den tid, der ligger foran mig er kortere end den, der ligger bagude, bliver spørgsmålet påtrængende: Hvordan har jeg forvaltet mit liv? Hvilke spor er lagt, der fører frem til det, jeg er i dag? Er der mening i at tale om en skæbne, der usynligt former vores liv? Eller er alt tilfældigt?
Med udgangspunkt i min opvækst hos Franciskanersøstrene i Tórshavn, vil jeg tale om de spor, der førte mig fra en profession som bibliotekar, hvor jeg levede af at læse bøger, til et liv med at skrive dem selv. Jeg vil fortælle om mit sene forfatterskab og give et indblik i forfatterværkstedet, hvor sandhed og løgne blandes til et hele, der måske og måske ikke, er udsprunget af forfatterens egen biografi.


Om at skrive lyrik - og om at læse den
Hvordan opstår ordene på de tomme, hvide papir? Er det sværere at skrive lyrik end romaner? Er lyrikken sværere at forstå end romaner? Jeg vil fortælle om min egen indgang til at skrive lyrik, og jeg vil fortælle om Salomons Højsang, Dantes guddommelige komedie og nyere digtere, som H.C. Andersen, Rainer Maria Rilke, Tove Ditlevsen, Thorkild Bjørnvig og Inger Christensen. Hvad er det for et særligt univers, digte skrives i?


Skal man bie eller blomstre? Aspekter på livet efter de 60
"Sig mig, I kvinder, hvad kærlighed er," synger Cherubino i Mozarts opera Tryllefløjten. Cherubino er som ung mand mest interesseret i den fysiske kærlighed, men kærligheden har jo mange ansigter, udover den seksuelle forening.
Hvad ville vi svare Cherubino?
Vi er nået en alder, hvor vi er trådt i karakter og tør være os selv. Være os selv bekendt. Vi tør lade den personlige integritet folde sig ud, og vi anser ikke de modne år som tabets tid, men som livsfyldens tid. Kvinder har fået så mange år foræret i forhold til vore bedstemødre. Som 60 eller 70 årige i dag står vi stadig midt i livet, og vore åndelige og fysiske kræfter er intakte.
Jeg vil tale om mine personlige iagttagelser og erfaringer om at blive ældre, og jeg vil inddrage kvindelige forfattere, som f. eks. Karen Blixen og Suzanne Brøgger, der begge har meget at sige om den ældre kvindes vilkår og status.
Spor Biografi Udgivelser | Foredrag | Links Kontakt
På café i Århus