Oktober 2016

Napoli kvartetten fuldført

For et år siden skrev jeg om min fascination af Elena Ferrantes Napoli serie: Min geniale veninde, Historien om et nyt navn, Dem der flygter og dem der bliver. Nu foreligger det afsluttende bind, Det forsvundne barn.
Elena er blevet en anerkendt forfatter, og Lila har sin egen computerforretning. Lila har aldrig bevæget sig uden for Napoli, hvorimod veninden flytter rundt mellem Italiens storbyer, Rom, Firenze, Pisa, Torino, og er på rejser udenlands for at promovere sine bøger. Deres tilværelse er yderst forskellig, Elena, succesfuld, to døtre, er gift med en hæderlig og kedelig mand, hvis forældre er del af en magtfuld intellektuel elite i Firenze. Hun forlader ham og bliver barndomsvennen Ninos elskerinde - Nino, den flygtige, overfladiske, egoistiske, der har haft et stormfuldt forhold til Lila, og er far til hendes datter.

Lila er blevet en frygtet og styrende mater familias, i evig kamp mod sin tidligere mand og hans mafiøse familie. Da hendes lille datter pludseligt forsvinder, bliver hun halvvejs forrykt, og da Elena udgiver en roman, der fortæller om "det forsvundne barn," bryder Lila med hende og lægger hende for had. Men trods alt finder de sammen igen, og Elena må nødtvungent flytte tilbage med sine døtre til det Napoli, hun forlod som ung. Oven i købet til et hus, hun deler med Lila. Elena er ved at miste taget over sit forfatterskab, og hendes økonomi hænger i laser. Første bind begyndte med en telefonopringning. Det er Lilas søn, der ringer til Elena for at fortælle at hans mor er forsvundet. Den opringning kalder hele Elenas erindring om deres lange ven- og uvenskab til live, og hun begynder at skrive om deres liv. Lila har fyldt hele hendes tilværelse, der har været defineret af venindens luner. Hun har haft indflydelse på hendes karriere, forholdet til hendes mænd og hendes børn. Er hun virkelig fri nu? Kan hun omsider som tresårig begynde at leve sit eget liv?
Et vidunderligt, frygteligt og for moderne kvinder genkendeligt epos om kvinders vrede, frihedstrang, ondskab og grådighed, deres moderskab og kærlighedsforhold.

Storia della bambina perdutatilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt