Maj 2016

Alexandre Dumas og hans fire musketerer

Adda Vibeke, Thorshavn 1949, står at læse med min skrift i en fin udgave af De tre musketerer. Jeg var 10 år, da jeg fløj igennem den og de næste, 10 år efter og 20 år efter.

I dag, svimlende 67 år senere, er vi begyndt at læse de Tre musketerer højt. Den forrygende handling, de klirrende sporer, den dystre Athos, den mod kirken evigt søgende Aramis, den ikke alt for begavede Porthos, og helten selv, d´Artangan, står stadig lyslevende for os trods alderens afstand. Vi fægter ved musketerernes side og vi gruer for den farlige Myladys hævn.

Vi følger den unge d´Artagnan der i 1600 tallet begiver sig fra Gascogne mod Paris på en gammel, gul og udslidt hest. Penge har han ikke, men han har et introduktionsbrev fra sin far til høvedsmanden for kongens berømte musketerkorps, som han agter at slutte sig til. Der sker mangt og meget inden han når Paris. Ved en kro indleder han klammeri med en fornem herre, der gør nar af hans hest. Han ser et glimt at en smuk dame i en karet, han bliver frastjålet sit vigtige introduktionsbrev, og da han endelig når Paris, lykkes det ham inden for en time at lægge sig ud med Athos, Aramis og Porthos, der forlanger oprejsning i form af en duel. Han aftaler de tre dueller med en halv times mellemrum, og forbavses da de tre møder op samtidigt, da de er sekundanter for hinanden. De når knap at kæmpe mod hinanden, før kardinalens gardister tropper op, og sammen gør de udfald mod dem.
Dér opstår deres berømte venskab, en for alle, alle for en.

Statshemmeligheder, kærlighedsaffærer, konspirationer, hofliv, en livsfarlig rejse til England i dronningens tjeneste, den skønne Anna af Østrig, der ikke elsker sin mand, kongen, men derimod Frankrigs fjende, hertugen af Buckingham, der tilbeder hende. Ved Myladys og kardinalens rænker frastjæles Buckingham to af de tolv diamantdupper, dronningen har skænket ham. Kardinalen foreslår et stort bal, hvor dronningen skal bære sine diamanter. Da der nu vil mangle to, har han et bevis for hendes forbudte kærlighed til fjenden...
Der rides, der kæmpes i dronningens navn, og d´Artangan må undervejs efterlade sine venner, der såres, men sørger for at han undslipper alle kardinalens morderiske anslag.

For os to nu meget voksne læsere, giver genlæsningen anledning til fornøjelse over alt det, der ikke blev forstået af barnet, og beundring for forfatteren, der suverænt jonglerer med tidsbillede og personskildring. Dumas er den alvidende fortæller, der holder sin læser orienteret om, hvad der senere skal ske, beder ham være tålmodig, thi alt vil åbenbares senere. Han skriver underfundigt, han har udsyn, vid og stor humor. De tre musketerer er ligeså vel som Dumas øvrige forfatterskab så udødeliggjort, at Radisernes Nuser gør flittigt brug af den berømte sætning. Det var en mørk og stormfuld nat.
Sætningen indleder sjette kapitel i de Tre Musketerer.De tre musketerer


tilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt