Januar 2014

Begyndelser. Nytår 2014

Skønlitteratur på P1 talte om begyndelser. Hvordan indleder forfattere deres bøger og digte? Og kan man ud fra disse første sætninger få en fornemmelse for forfatterens temaer og egenart?
Jeg hørte stort set ikke andet end denne indledning, da bilturen var til ende, men ideen fængede, og jeg gennemså fluks mine bøgers første sætninger, en rejse, der strækker sig fra først bog fra 1999 til den sidste fra 2013.

Kontrakten 1999
Jeg kan ikke forhindre mit skød i at svulme og åbne sig og dryppe som kødet fra de nektariner han bider i.

Anmelderne satte mig i bås og spåede mig en fremtid som erotisk forfatter, dog med nogen undren over, at ærkeenglen Gabriel optræder som hovedperson og igangsætter.

Balladen om Antonie. 2001
Tórshavn var i chok. Der gik bud fra bygd til bygd med sorg og forfærdelse i kølvandet. Postmesteren, overlæreren, lagerforvalteren og hans bror malermesteren var alle omkommet.
Nu blev forfatteren så overraskende til en, der skriver slægtsromaner. Også her noterer man sig, at ærkeenglen spiller en altafgørende rolle.

Kærlighedens passagerer. 2006
Felicia lå med bortvendt ansigt, og Martin opdagede, at hun græd. Han trak hende ind til sig og nappede hende i øret. Hvad er der med dig? Er du slet ikke glad for at jeg er kommet? Jeg har sådan glædet mig til at være sammen med dig? Se nu på mig, Felicia! Tror du ikke, at jeg også synes, det er underligt med os? Men vi skal være sammen om det, hold nu op med at græde, hører du. Jeg elsker dig.

Så vendte forfatteren tilbage, ifølge anmelderne, til det erotiske, denne gang oven i købet med et kontroversielt tema: Søskendekærlighed.

Rejsen til Robert. 2007
Det er noget møg, sagde Robert, og noget forbandet rod. Jeg er meget ked af, at det gik, som det gik. Tja, sagde Abel, men hvis det ikke var gået sådan, havde hun næppe set til min side, hun har altid kun haft øje for dig. Kærlighed og venskab kan somme tider være en besværlig cocktail, men vi må jo se at få det bedste ud af det.

Denne gang drejer det sig om to dejlige tvillingesøstre, og to venskaber, der står i fare for at blive til fjendskab på grund af søstrenes intriger. Temmelig dristige erotiske beskrivelser, ifølge anmelderne.

Adelaïde. 2009
Adelaïde Busoni Janzen hed hun. Hun var et kærlighedsbarn, født uden for ægteskab, men ikke illegitimt, og hendes udseende blev med årene så dejligt, at man kunne tale om, at hun besad en skønhed, der - i det mindste i almindelig dansk sammenhæng - var frapperende.

Hm, mente man, nu hengiver forfatteren sig til umådeholden romantik og gammeldags sprogbrug, og det hele sættes i gang af Beethoven.

Dora. 2011
Whither hast thou brought me, Egypt?
Hvem sagde det?
Det ved jeg ikke, hvem? Dora lo og tømte sit rødvinsglas, det lyder dramatisk.
De sad på to flyttekasser med et tændt stearinlys på en tredje kasse, hvor de havde placeret en flaske rødvin.
Du skal kunne din Shakespeare, frøken Halldorf, sagde Poul, det siger Antonius til Cleopatra i det øjeblik, hans verden ramler sammen. Hele hans desperate fortvivlelse ligger i den sætning. Min med, hvis jeg bliver ved med at have det med dig, som jeg har haft i alt for mange år. Jeg har aldrig været forelsket i den samme kvinde så længe som i dig. Forstår din lille person det? Du sidder sikkert og tænker, at jeg skal holde op med at skabe mig.
Kærlighed mellem en ældre gymnasielærer og hans unge elev. Og igen er der ærkeenglen Gabriel. Pæne modtagelser. Nu har man hold på forfatteren, man sammenligner hende endog med Grøndahl!

Vinger. En digtkreds. 2012
Gå med mig ud i
sommernatten,
se
månen lyser blegt
og tegner haven op
med skyggefingre.
Følg mig ind i skoven,
hør
nattergalen slår.

Nydelige modtagelser. Der er endog en sonetkreds. Svære ting, som anerkendes af anmelderne.

Richard Tauber. Fra kulissebarn til verdenssanger. 2013
En US-Army kaptajn fik øje på den traurige Richard Tauber, der sad over en kop kaffe i foyeren. Den unge mand havde været Taubers beundrer siden han som dreng sammen med sine forældre overværede en af dennes koncerter i Wien, før nazisterne drev jøderne til fortvivlelse, til selvmord, til gaskamre eller til emigration.

Se, se, en biografi! Megen rosende omtale. Jeg anbefales at skrive flere af den slags. Men det kan jeg jo ikke. Denne bog er min kærlighedserklæring til Richard, og sådan nogen kan jeg jo ikke øse ud over hvem som helst.

Linedanser. Forventes at udkomme 2014
Hendes bøger vakte en vis opmærksomhed, dels på grund af deres erotiske tema, men i lige så høj grad, fordi forfatteren var børnehjemsbarn og tilmed linedanser. Det fandt man så interessant, at TV, radio, diverse magasiner og dagblade kom strømmende og fotograferede hende på linen. Det gav hendes bøger et godt salg, men hun var i begyndelse uerfaren nok til at undre sig over, at det var hendes personlige liv, der blev fokuseret på. Hun holdt for sig selv, at hun uover forfatterskabet og linedansen også var escortpige. De første to virksomheder gav temmelig ustabile indtægter, hvorimod den sidste sikrede hende gode, velbetalte jobs, som hendes veninde, Viktoria, skaffede hende.

Om denne bog tænker jeg: Bliver det mon den sidste? Og hvis det gør, hvad skal jeg så lave? Jeg har tænkt sådan før, og hver gang er et nyt tema dukket op. Nej, det er ikke sandt. Temaerne er de samme, men de udspilles af forskellige mennesker i forskellige miljøer, og det er just det, der får dem til at blive forskellige.
Erindringens Kjærlighed er den ene lykkelige, siger Kierkegaard, og tilføjer. For mig er intet farligere end at erindre.
Fru Lykkeboe mener, at de fleste forfattere skriver på erindringer. Men den gode Kierkegaard unddrog sig med fast beslutsomhed den levende, nutidige kærlighed. Og det kom der jo så en mængde philosofi ud af.tilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt