Juni 2013

Ovartaci, eller overtossen og overlægen, der sammen
skabte Kunstmuseet, Psykiatrisk Hospital, Risskov


Gallo skolen holdt sit årlige forfattertræf på en underdejlig første juni dag, hvor det meste af dagens arrangement blev afholdt på græsplænen under skyggefulde træer.

Forfattertræffet bestod i et møde med Svend Aage Madsen, der med sædvanlig Madsensk lune fortalte om sit omfattende forfatterskab. Han blev efterfulgt af Haiku - med mere - digteren Bo Lille, der i musik og ord performede sig gennem sine digte og noveller.

Hvor interessante de to herrer end var, er det dog ikke dem, der skal være hovedpersonerne her. Det skal derimod overlæge Johannes Nielsen, der var til stede og fortalte om sit virke ved Psykiatrisk hospital, hvor mødet med malersvenden Louis Marcussen, forandrede hans syn på psykiatrisk behandling.
Louis Marcussen blev tvangsindlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 1928. Han blev låst inde, kom i spændetrøje, og modsatte sig energisk enhver form for medicinsk behandling. I stedet begyndte han at male billeder. Han terapibehandlede sig selv, og hans kunstneriske talent var så usædvanligt, at Asger Jorn på et tidspunkt inviterede ham til Paris, men han ville hellere blive i Risskov, der blev hans hjem for livstid.

Når et hospital nu havde en overlæge, mente Marcussen at det så sandelig også burde have en overtosse. Som sådan udnævnte han sig selv, og kaldte sig konsekvent Ovartaci, og først meget sent fik Johannes Nielsen ud af ham, at det betød overtosse.
Ovartaci hadede sit eget køn og ville være kvinde. Da ingen læger ville hjælpe ham, tog han sagen i egen hånd og skaffede sig af med penis. Han lukkede sig inde i hospitalets snedkerværksted og huggede lemmet af ved hjælp af et skarptslebent høvlejern og en hammer. Hele stadset af med et eneste slag, forklarede han. For en sikkerheds skyld havde han på forhånd sømmet penis, som han kaldte petillen, fast til et bræt, så den ikke stak af. Den vidste jo godt hvad der skulle ske.
Derefter måtte lægerne foretage sig noget, og man imødekom Overtacis ønske om at blive rigtig kvinde og få en vagina. Det skete i 1955, hvorefter han ville overflyttes til kvindeafdelingen, men afstod, da han ikke kunne få et eneværelse.

Louis Marcussen og Johannes Nielsen blev venner, og lægen blev overbevist om, at psykoterapi burde være grundstammen i behandling af psykisk syge. Denne overbevisning blev hans ledetråd, ikke mindst i forbindelse med de mange Gallo aktiviteter, han har igangsat. Han nedbrød skranker mellem psykisk syge og raske.
Overtaci døde som 91årig i 1985. Da havde han været indlagt 56 år.

Johannes Nielsen, har været initiativtager og igangsætter af Gallo aktiviteterne, der giver psykisk syge mennesker mulighed for meningsfuldt at indgå i et samarbejde og dermed blive mere selvhjulpne. Gallos aktiviteter rummer i dag blandt andet skrive- og malerskoler, værestedet Gallo huset, Radio Gallo, forlaget Gallo og Gallo gartneriet.

Kunstmuseet, der blev åbnet for offentligheden i 1975, er berømt på verdensplan, og bærer overtossen, Ovartacis, navn.

Max Bendixen har udgivet bogen Flammemennesker. Overlægen & Overtossen fra Risskov. Forlaget Saxo 2013tilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt