August 2011

Norge i vore hjerter.
Efter fredag den 22. juli 2011


Når det første onde ord ikke kommer, da kommer ej heller det sidste.

Det er ikke ligegyldigt hvad vi siger. Det er ikke ligegyldigt, hvilke ord vi bruger. Og jeg tror, jeg vil tro, at tragedien i Oslo, vil få os til at tænke på ordenes magt, for ord er magtfulde.
Anders Behring Breivik synes ikke at have ytret sig særligt højtråbende verbalt, men ved hjælp af internettet har han, omkostningsløst og uimodsagt, med andre udvekslet hadefulde synspunkter, der kan legitimere en gruppe eller den enkelte til at føre retorikken ud i livet, så ordene ender med at dræbe.

Muhammed-tegningerne var i sin tid tænkt som en bevidst provokation i ytringsfrihedens navn, således at en bestemt befolkningsgruppe kunne lære, at her i Danmark måtte man tåle hån, spot og latterliggørelse. I skrift, billede og tale.
- Men man kan jo bruge sin ytringsfrihed med omtanke, og på den måde bliver ordet selvcensur positivt.
Trykkefrihedsselskabet trykker trøstigt tåbeligheder til torvs, og Breiviks udåd kan ikke et øjeblik anfægte formandens samvittighed, ligeså lidt som Søren Espersen har tænkt sig at ændre sit sprogbrug. "Vi er stolte af vores retorik," siger han, hvorimod Morten Messerschmidt udtaler, at han er blevet mere moden, og derfor fortryder visse rabiate udtalelser og i fremtiden agter at optræde mindre brovtede og konfrontationsskabende.
Også Norsk Fremskrittspartis formand beklager og tager stærkt afstand fra Breiviks handling.

Ved at se og høre Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og de andre norske politikere, oplevede jeg sandt statsmandsskab udfolde sig.
Da Stoltenberg samlede sit land omkring sin person, tænkte jeg,
vi får det land, vore ledere italesætter.
"Der bliver et Norge før og efter 22. juli 2011. Men hvilket Norge bestemmer vi selv. Norge skal være til at kende igen. Vort svar er vokset i styrke gennem de ubegribelige timer, dage og nætter, vi har bag os, og det bekræftes med kraft i aften. Mere åbenhed, mere demokrati. Fasthed og styrke. Det er os. Det er Norge. Vi skal tage trygheden tilbage."

Demokrati og talens frihed er ikke er en selvfølge. De skal forsvares af vore ledere, og de skal hævdes af hver enkelt af os. Hver dag. Og vi skal udtrykke os præcist, uden at generalisere om dem og os.
Norges ledere viste vejen.

Æret være de døde.tilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt