April 2011

Rigoletto i Kedelhallen?
Umuligt! Lad os straks komme i gang


Sådan reagerede chefen ved Teater Nordkraft, Jakob Højgård Jørgensen, da Aalborg Operafestival præsenterede ideen om at producere Verdis opera, Rigoletto, på Nordkraft.
Denne opførelse af den højdramatiske og bitre opera - den ondeste i operahistorien - fik sit særegne og bevægende udtryk i Kedelhallens nitten meter høje rum, hvor en trappe og lokaliteter på første og anden sal indgik i scenografien. Publikum bevægede sig rundt med sangere og pianist, når akterne krævede det. Pianisten havde til sin rådighed tre flygler på etagerne.

Den unge kvindeglade hertug af Mantua betror under en animeret fest på sit slot, en af sine hofmænd, at han har forelsket sig i en ung pige, han har set i en kirke. I det samme træder den smukke grevinde Ceprano ind i salen ved sin mands side. Straks glemmer han den unge pige og beder sine hofmænd få greven af vejen... Imens gør hans skarptungede hofnar, Rigoletto, grin med greven, der naturligvis er klar over, hvad hertugen er ude på. Senere afbrydes festen af den gamle grev Monterone, der i bitre anklager, siger at hertugen for altid har ødelagt hans datter. Han har forført hende og kastet hende fra sig. Også ham spotter Rigoletto, der jo er i hertugens sold, selv om han hader ham og hans hof. Greven går og retter en forbandelse mod Rigoletto for at spotte en faders sorg.
På vej hjem efter festen møder Rigoletto lejemorderen Sparafucile, der tilbyder sine tjenester, hvis Rigoletto ønsker nogen ryddet af vejen.

Den unge pige fra kirken er Rigolettos datter, Gilda, som har været anbragt i et kloster og nu står fuldstændig uforberedt overfor verden. Hertugen bestikker den kone, Rigoletto har i sit brød som beskytterinde af sin datter og erklærer Gilda sin evige kærlighed. Hun giver ham sin til gengæld. Da han er gået, bortføres Gilda af hertugens hoffolk, der vil drille den forhadte Rigoletto, idet de tror, hun er hans elskerinde.
Da hertugen finder Gilda på sit slot og hun forvirret og bange opdager, at han slet ikke er den fattige student han har givet sig ud for, får han hende beroliget og ender med at forføre hende.
Rigoletto er angst og vred over Gildas forsvinden og raser mod hoffolkene. Da Gilda senere fortæller ham, hvad der er sket mellem hende og hertugen, sværger han hævn - han ved, at hertugen har brugt og bortkastet hende - som han har gjort med utallige kvinder.

Hertugen er af Sparafuciles søster Maddalena lokket til deres knejpe ved floden, hvor Sparafucile efter aftale med Rigoletto vil myrde ham. Men Maddalena betages af den galante og flotte mand, der lover hende evig kærlighed, går i forbøn for ham og overtaler sin bror til at skåne ham. I stedet vil han myrde den første den bedste, der banker på, putte liget i en sæk og fortælle Rigoletto, at det er hertugen.
Gilda, der skjult overhører Maddalenas og Sparfuciles samtale og derefter hertugens heftige kurmageri til Maddalena, beslutter at hun vil ofre sig for den mand, hun elsker, banker på døren og myrdes.
Da Rigoletto bærer sækken ned til floden, hører han hertugen synge inde fra knejpen, la donna é mobile. Han åbner sækken og opdager til sin rædsel sin døende datter og husker grev Monterones forbandelse.
Gildas rene kærlighed til hertugen frelser ham fra døden og han kan sorgløst fortsætte sin tilværelse.


Det gode sejrer - og må dø. Det gør så ondt på tilskueren og efter operaens slutning måtte fru Lykkeboe bevæget og tåreblændet bringes til sæde i et af Nordkrafts cafeteriaer, hvor hun sad i et hjørne og tørrede øjne. Det var hun ikke ene om. Vi var et stort og medlevende publikum, der omringede sangerne. Og fruen måtte efter dette spørge sig, hvor nødvendige orkestergrave, symfoniorkestre, kulisser og kostumer egentlig er. Denne Rigoletto vil for mig stå som en kostbar mærkepæl.
Sangerne var:
Rigoletto: Lars Fosser
Gilda: Charlotte Hjørringgaard Larsen
Hertugen: Sune Hjerrild
Sparafucile: Jens Bové
Maddalena: Marie Degner Troelsen
- og den fremragende pianist: Madeleine Sjöstrand

tilbage til arkiv

| Spor | Biografi Udgivelser Foredrag Links Kontakt